Forum -> w walce ze szkodnikami
| Tytuł: | w walce ze szkodnikami |
| Autor: | maja 21.12.2010, 15:09 |
| Cześć! Słuchajcie, przed chwilą przeczytałam na jakims forum, że bardzo dobrym sposobem na szkodniki jest sadzenie ziół blisko roslin. Chodzi o takie zioła ktore bardzo mocno i intensywnie pachna, poniewaz wlasnie ten zapach odstrasza wszelkie szkodniki. Przykladowo mozna posadzic bazylie, lawendę, tymianek czy oregano. Podobnież ta metoda jest bardzo skuteczna. Musze koniecznie sprobowac. | |
| Autor: | matylda 7.1.2011, 14:55 |
| To bardzo dobry sposob na szkodnik a zwlaszcza mszyce. Ja sadzilam bazylię i swiadcze o jej skutecznosci, nie wiem jak z innymi ziolami, ale bazylia jest sprawdzona. | |
| Autor: | adrianna 10.1.2011, 10:29 |
| tak, bazylia owszem, ale to wszystko jeszcze zalezy od tego, o jakie szkodniki sie rozchodzi. Z moich informacji wynika, że ziola dzialaja w szczegolnosci na bielinka kapustnika i na krety, wiec jesli mamy problem z takimi szkodnikami to mozemy ten pomysl zastosowac, ale jesli juz chodzi o jakies inne to skutecznosc moze wygladac juz troche gorzej. | |
| Autor: | paskuda 17.2.2011, 12:44 |
| ja tez probowalam tego sposobu na mszyce i przyznam ze pomoglo. oczywiscie ze pomoglo, ale na krety. mszyce jak byly tak sa a krety po prostu znikney a bylo ich prawdziwe zatrzesienie. Takze na krety ten sposob polecam z calego serca. | |
| Autor: | bazyliszek 13.4.2011, 11:54 |
| z tą bazylią to zupełna nie prawda, wręcz odwrotnie, mszyce kochają na niej żerować, szczególnie na jej młodych pędach. Obecnie, poszukuję jakiegoś skutecznego, \"domowego\" sposobu na ich pozbycie:/ | |